Jaarstukken 2018

Sport, cultuur en recreatie

Doelstelling en aanpak

Wat wilden we bereiken en wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel

Aanpak

De gemeente Nissewaard streeft naar een gemeenschap met een hoge mate van sociale binding, maatschappelijke betrokkenheid en een voldoende mate van fysieke activiteit. Sport en beweging is hiervoor zowel doel als middel. Inwoners hebben de mogelijkheid mee te doen met sport en bewegingsactiviteiten of leveren hier op andere manieren actief een bijdrage aan.

  • De verenigingsondersteuning is verder ontwikkeld. Accounthouders zijn verder opgeleid, we hebben een vitaliteitsscan uitgezet die inzicht geeft in krachten en verbeterpunten bij verenigingen en hebben een uitgebreid programma aan activiteiten en deskundigheidsbevordering geboden.
  • We zijn een samenwerking aangegaan met het Jeugdsportfonds om sport toegankelijk te maken voor alle kinderen in gezinssituaties met een minimuminkomen. Ook diplomazwemmen valt onder deze regeling.
  • 30 verenigingen zijn actief partner van High Five geworden en zetten zich ook op andere manieren in voor de lokale samenleving, dan met sport.

Jeugdigen worden voorbereid op en gestimuleerd in deelname aan de lokale sport- en beweegcultuur als sporter en/of als vrijwilliger. Zij gedragen zich sportief en respecteren (spel)regels.

  • Onze verenigingsondersteuning helpt verenigingen om op dit punt te groeien en bloeien.

Nissewaard wordt door haar inwoners en door de inwoners uit de regio gewaardeerd voor de kwaliteit en de kwantiteit van haar sport- en beweegmogelijkheden.

  • Mede middels het sportgala hebben we kunnen laten zien dat we sport en het verenigingsleven belangrijk vinden en dat er mooie sportprestaties zijn geleverd.
  • Het onderwijs is ook partner van High Five en er zijn meerdere momenten van samenwerking geweest tussen het verenigingsleven, de gemeente en het onderwijs waarbij scholieren onder en na schooltijd met plezier deelgenomen hebben aan activiteiten.

Inwoners zijn zich bewust van het belang van beweging voor hun welzijn en gezondheid en bewegen dagelijks voldoende.

  • Met name kinderen en hun ouders hebben deze boodschap actief meegekregen via de verschillende High Five activiteiten.
  • Via andere partners zijn ook andere doelgroepen bereikt, bijvoorbeeld 55+ via de Vitaliteitscheck van Humanitas/SWO of de Welzijnscoach die vanuit Welzijn op Recept inwoners begeleidt naar een gezonder leven.

Inwoners ontmoeten elkaar door hun deelname of bijdrage aan het lokale sport – en bewegingsaanbod.

  • Nissewaard is mede door alle inzet vanuit High Five, gemeente en alle vrijwilligers nog steeds gezegend met een bloeiend en uitgebreid verenigingsleven. Ontmoeting staat hier ook centraal.
ga terug